Film, filmclub62, Oostende, Polaris Film ‘Camille Claudel 1915′ met Juliette Binoche

Op donderdagavond 20 maart 2014 gaan we samen naar de film ‘Camille Claudel’ met Juliette Binoche in de hoofdrol.

We komen samen om 19.45u in de hall van de Kinépolis te Oostende voor de vertoning van 20.15u.

Ga je graag mee? Geef ons dan even een seintje op info@polaris-wvl.be of op 0487/24.02.34.

Beschrijving film:

Nominatie Gouden Beer Berlijn 2013

Na haar breuk met haar minnaar Auguste Rodin begint beeldhouwster Camille Claudel te lijden aan paranoia en andere waanideeën. Ze vernietigt haar eigen creaties en beschuldigt Rodin ervan haar te willen vermoorden. Op verzoek van haar diepgelovige broer, de dichter Paul Claudel (Jean-Luc Vincent), volgt haar collocatie in een psychiatrische inrichting, een voormalig klooster in Montdevergues bij Avignon.

Aan de hand van Camille Claudels medische gegevens en haar briefwisseling met Paul distilleerde regisseur Bruno Dumont (‘La vie de Jésus’ en ‘L’humanité’) drie dagen uit haar routineuze, verstikkende en claustrofobische verblijf tussen ernstig psychiatrisch gestoorde patiënten en hun verzorgers. Hij koos ervoor echte patiënten te casten om het contrast met haar te verscherpen. Camille bereidt haar eigen maaltijden uit schrik voor vergiftiging, probeert deel te nemen aan het sociale leven in de instelling en de dokters ervan te overtuigen dat ze er niet thuishoort. Tevergeefs. Door de hardnekkige tegenstand van haar moeder en broer verblijft ze er 30
jaar tot aan haar dood in 1943.

Vaak inzoomend op haar gezicht en haar nutteloos geworden handen, toont Dumont ons een deprimerende belevingswereld in lange shots en expliciet confronterende toon. Anders dan in de biopic met Depardieu en Adjani uit 1988 wordt het kunstenaarsleven hier ontdaan van alle romantiek. Dank zij de meesterlijke vertolking van Juliette Binoche is Camille een vrouw uit wie alle leven weggezogen is en bij wie emotionele periodes en complete apathie elkaar afwisselen.

Aangrijpende psychologische arthousefilm in de traditie van Robert Bresson

Regie Bruno Dumont
Scenario Bruno Dumont
Fotografie Guillaume Deffontaines
Cast Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy
Duur 95 min.
2013 Frankrijk

klik hier voor meer info over Filmclub62.

In samenwerking met