lesbisch, homohuwelijk LGBT filmavond ‘Cloudburst’, een romantische lesbische film

Onze allereerste LGBT filmavond gaat door in ‘de klas’ van De Grote Post te Oostende.

Op het programma staat de romantische lesbische film ‘Cloudburst’, waarin Olympia Dukakis en Brenda Ficker (beide Oscarwinnaressen) schitteren in de hoofdrollen. Een niet te missen prent!

Cloudburst is een romantische road movie, geschreven en geregisseerd door Thom Fitzgerald.

Olympia Dukakis and Brenda Fricker spelen Stella en Dot, een koppel op leeftijd dat wil ontsnappen aan een rusthuis in Maine en op weg gaat naar Nova Scotia in een poging om daar op een legale wijze in het huwelijksbootje te kunnen stappen. Stella en Dot zijn al 31 jaar samen en hebben al die tijd trouw aan elkaars zijde gestaan in de mooie en moeilijke momenten van het leven. Nu ze in de zeventig zijn, is Stella hardhorend en Dot is blind. Dotty’s preutse kleindochter Molly (gespeeld door Genie Award-winnares Kristin Booth), besluit haar grootmoeder Dot het best van al naar een rusthuis kan gaan dat haar voorziet van al wat ze nodig heeft. Dit dwingt Stella en Dot tot het nemen van een dappere en stoutmoedige beslissing: ze zullen hun woonplaats verlaten om naar Canada te vertrekken, waar huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht wettelijk toegelaten zijn. Het is de laatste strohalm die ze vastgrijpen om te kunnen samen blijven. Onderweg naar Canada pikken ze de jonge lifter Prentice op, gespeeld door de knappe nieuwkomer Ryan Doucette. Pentice, een eenvoudige dorpeling die uitgroeide tot een moderne danser, is op zijn terugweg naar Nova Scotia om zijn stervende moeder te bezoeken. Ondanks zijn zelfzekere voorkomen, is Prentice een verwarde en verwonde ziel die nog veel te leren heeft van Stella en Dot, nu zij zelf de balans maken van hun onverwachte strijd: kunnen zij, na drie decennia, hun familie bij elkaar houden?

Met evenveel humor als elegantie, verkent Cloudburst de belangrijke thema’s van leven, dood en liefde doorheen de ogen van dit (vr)olijke trio.

In de film spelen verder ook mee: Michael McPhee als Molly’s echtgenoot Tommy; Marlane O’Brien als Prentice’s moeder; Randy Bolliver als Prentice’s vader en Mary-Colin Chisholm en Steve Arnold als de behulpzame buren van Stella en Dot’s.

Fitzgerald (3 Needles, The Hanging Garden) voerde Cloudburst oorspronkelijk op als toneelstuk in april 2010, in het Plutonium Playhouse in Halifax, Nova Scotia. Het stuk won de Merritt Award in 2011, de theaterprijs van Nova Scotia voor het beste nieuwe toneelstuk.

Cloudburst werd gefilmd in een periode van zeven weken op verschillende locaties verspreid over Nova Scotia.

 

In samenwerking met