logo Polaris Polaris Oostende start op 22 maart met praatcafé

Na enkele jaren op een laag pitje te hebben gedraaid, gaat Polaris Oostende er opnieuw stevig tegenaan! Polaris start op vrijdag 22 maart met een vernieuwd praatcafé. In tegenstelling tot de vorige edities, zullen deze praatavonden gemengd zijn en zich richten tot heel West-Vlaanderen. Meer informatie vind je op de website enFacebookpage van Polaris.

Mannenklap en L-bar worden gemend praatcafé

Na een avondje heen-en-weer gesleur met dozen, bureaus, kasten en kleine tafeltjes, kan ik Sabine Roobroeck, de coördinator, en Rob Jonckheere, de voorzitter van Polaris Oostende, nog verleiden tot een interview. Ze hebben samen met een klein, doch zeer enthousiast vrijwilligersteam het Roze Huisin Oostende klaargestoomd voor een gezellig praatcafé. Terwijl de overige vrijwilligers nog wat discussiëren over de nieuwe paus, trekken wij ons terug met een drankje en wat borrelnootjes.

Sabine, je bent sinds oktober actief als de nieuwe coördinator van Polaris. Wat is jouw achtergrond?
Sabine: “Ik heb 7 à 8 jaar geleden beslist om niet meer in de bedrijfswereld te werken, maar wel voor socioculturele organisaties. Ik ben begonnen in het Fort Napoleon waar ik 5 jaar gezeten heb als site-verantwoordelijke. Daar ben ik ziek geworden van het vocht en dan ben ik naar hier gekomen met nog een tussenstapje via The Outsider.”

Hoe ben je gestart met de werking van Polaris?
Sabine: “We zijn begonnen met een bevraging (red.: een online enquête) omdat ik het belangrijk vond om eens een objectieve meting te doen om te zien wat er leeft en wat er aan behoeftes was. De werking heeft een tijdje niet stilgelegen maar wel op een laag pitje gedraaid en dus is 2013 een overgangsjaar waarin we gaan proberen om zoveel als mogelijk te realiseren, maar het zal even tijd kosten.”

Hoe zie je de werking van Polaris?
Rob: “Polaris is eigenlijk het Regenbooghuis in Oostende en bij uitbreiding West-Vlaanderen waar wij mensen informatie willen aanbieden, mensen willen helpen als ze met een hulpvraag zitten, maar we willen ook de holebi-gemeenschap een aantal zaken aanreiken. De bevraging geeft als resultaat dat mensen zitten te wachten op iets cultureel in groep.”

Welk bereik zie je voor Polaris? Is dit Oostende of zie je dit ruimer?
Rob: “Het is eigenlijk ruimer. We proberen West-Vlaanderen te bereiken. Vroeger concentreerden activiteiten zich hoofdzakelijk in Oostende en trok publiek van Oostende aan, maar eigenlijk is het de bedoeling om ook publiek van Kortrijk, Brugge en Roeselare naar hier te halen voor een aantal evenementen. Voor de grote dingen zou dat moeten lukken in samenwerking met de verschillende groepen.”

De volgende activiteit is de praatavond. Het is niet de eerste keer dat er een praatavond wordt georganiseerd. Hoe is dat vroeger verlopen en wat zal er nu anders zijn?
Rob: “Vroeger hadden we de ‘Mannenklap‘; een praatcafé voor homo- en biseksuele mannen. Dat was eigenlijk een vrij groot succes. We hebben hier avonden gehad dat we hier toch wel gemakkelijk met 10-12 man zaten en voor Oostende is dat wel een groot succes. Maar doordat de ondersteuning wat is weggevallen en dat we de tijd moesten verdelen onder permanentie en administratie en de hulpvragen moesten oplossen, zijn die dingen een beetje in het water gevallen. Vroeger bestond er ook de ‘L-bar’ trouwens; voor vrouwen. We hebben dat een paar keer gedaan, maar dat is nooit echt goed van de grond komen.”
“Nu zal het een gemengd praatcafé zijn. Dat is ook uit de bevraging gekomen dat dit wel kan en we gaan dat een kans geven. We zullen zien wie wij daar aantrekken en welk publiek wij daarvoor kunnen warm maken. En ik denk dat dit wel moet lukken en we gaan ons best doen om daar een gezellig iets van te maken.”

En naast dat gezellig iets, tracht je nog iets anders met de praatavond te bereiken?
Sabine: “Ik denk dat het een hele goeie kans is om de hele holebibeweging en de transgenderbeweging terug deze kant uit te krijgen. Polaris moet terug gaan leven, het moet een soort open huis worden. De mond-tot-mondreclame werkt vaak heel goed in die middens. Dus ik hoop dat we op die manier terug leven kunnen blazen in een vereniging die absoluut noodzakelijk is en waar zeker vraag voor is. Op die manier zetten we een eerste stap die vrij laagdrempelig is om mensen over de vloer te krijgen en waarbij we ze warm maken voor activiteiten die er aankomen. Verder wil ik alvast ook nog de regenbooghappening aankondigen. Deze loopt op 4 en 5 mei. We hebben een mooi programma in elkaar, maar voor meer informatie verwijs ik naar de website. De komende weken staat dat er allemaal op.”

In samenwerking met