guy knokke Verslag: Wandeling op 6 april in Knokke & Het Zwin

De meesten van ons arriveren met de kusstram in Knokke, waar Els en Ilse ons staan op te wachten.

Fernande zal, bijgestaan door de twee dames van Knokke zelf, de wandeling gidsen.

-We starten bij de Margaretakerk die werd gebouwd in 1958 werd zwaar werd beshadigd in WOII. – We begeven ons richting stadhuis waar we het borstbeeeld van A.Verwee door Leon Mignon bewonderen en vernemen dat Verwee een kunstschilder en etser uit Knokke was envooral landschappen en dieren schilderde..

We lopen via de reuze waterkraan aan het waterbedrijf dat in 2011 door .een brand vernield werd en bijgevolg vorige maand verhuisde.

We begeven ons naar de ‘Royal Zoute Golf Club’ van Knokke en staan zowaar oog in oog met de spelers op een fijne zandwegel die het golfterrein middendoor snijdt. We vernemen dat de golf op een terrein van 68ha ligt en dat rond 1900 de Compagnie Immobilière Le zoute opgericht wordt onder impuls van de familie Lippens. Oostelijk van het centrum van Knokke werd er onder de naam van Cité Jardin villa’s, sportaccomodatie gebouwd voor een kapitaalkrachtig publiek. Voor die tijd was dit gedeelte hier polderland en weiland met koeien, schapen en landelijke boerderijtjes…

We houden halt bij het Dominicanenkerkje van het Zoute.De grond werd geschonken door Maurice Lippens om er een kerkje te bouwen. In 1939 werd het een officiel het huis van de dominicanenorde en was er ook een volwaardige misviering. De witgekalkte muren zorgen voor sereniteit en opvallend is ook de expressieve houten kruisweg. In de zomer is de dienst buiten.We hebben geluk, want er is net op dit moment een mooie fototentoonstelling.die afgestemd is op onze doelgroep. Het zijn foto’s van vooral zwarte lesbische vrouwen die opgroeiden in het nieuwe democratische Zuid-Afrika, de zogenaamde Born Frees.

Onze wandeling vervolgt zich naar het Zwin en de Zwinbosjes, een gebied van 220 hectaren dat eerst eigendom van de provincie was en nu van de Vlaamse Gemeenschap. Momenteel zijn er werken aan de gang die einde midden 2015 zouden moeten voltooid zijn.. Het Zwin loopt door tot Nederland en Cadzand. In feite is het een verzande zeearm die vroeger de zee met de havens van Sluis, Damme en Brugge verbond. Op de slikken en schorren groeien merkwaardige, zoutminnende planten zoals lamsoor, zeekraal en zeeaster. Er leeft een uitgebreide vogelpopulatie met onder meer de kluut, de lepelaar, de zilvermeeuw, de scholekster, de zilverreiger en vooral de ooivaar heeft hier zijn broedplaats. Nu is er ook een uitgebreid wandelknoopunt van om en bij de 50km.

Een van de paradepaardjes van Knokke is de Hospitality: het is een bronzen beeld van een springende haas van de hand van Brit Barry Flanagan en aangekocht in 1997. De haas staat symbool voor gastvrijheid, onafhankelijkheid, dynamiek en kracht. En hoe een paradepaardje dus een haas kan zijn…

De Oosthoek is één van de oudste wijken van Knokke en was vooral bekend van de Siska’s die sinds 1892 pannekoeken bakten. De naam Siska komt van Franscisca Fincent die 16 kinderen kreeg uit 3 huwelijken en zelf maar al te graag een pannekoek of wafel verorberde, ze woog ruim 135kg ! Nu is er van deze familie nog één actief in Knokke, Marie op de Zoutelaan.

Vandaar gaat de wandeling verder naar het Koningsbos, dat die naam draagt sinds de tijd dat koning Boudewijn 25 jaar koning was…

In het bos zijn reuze dennenappels en dat spreekt alvast tot de verbeelding van Guy, die zich fier met een groots exemplaar laat fotograferen… (meer foto’s)

Dat Knokke ongeveer 33.500 inwoners telt waarvan 41% 60-plus zijn, over uitgestrekte stranden beschikt in Heist, Duinbergen, Albertstrand, Knokke en Het Zoute, dat de lengte van de dijk van Heist tot Het Zoute 11 km bedraagt en de Burgemeester, Leopold Lippens is die sinds 1979 de stad bestuurt, zoon van Leon Lippens, stichter van het Zwin, was ons allemaal niet duidelijk voor ons bezoek.

Dat Knokke zo’n mooie natuurgebieden heeft die dan ook nog eens toegankelijk zijn was ons niet bekend…

Alle emoties en de vermoeidheid van de stevige wandeling moeten we dan ook verwerken met een lekker glas en een fijne maaltijd in De Baron.

Met dank aan Els en Ilse en Fernande voor alweer een onvergetelijke mooie wandeldag !

 

 

In samenwerking met